Έρρικα Παπαβενετίου

errika5

Η Έρρικα Παπαβενετίου είναι γιατρός. Ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής και εξειδικεύτηκε στην Διατροφή. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη διατροφή και πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους. Αγαπά πολύ τα παιδιά και φυσικά τα παραμύθια! Έγραψε σε συνεργασία με τη Λιάνα Δενεζάκη το παραμύθι «Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη", με θέμα -τι άλλο;- τη διατροφή στα παιδιά.

Με αφορμή της παγκόσμια μέρα διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας στις 24 Οκτωβρίου και φυσικά της παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, η συζήτηση μας ξεκίνησε με  ερωτήσεις «διατροφικού  περιεχομένου»:

Γιατί γράψατε ένα παραμύθι με θέμα τη διατροφή;

Υπάρχει στον πλανήτη μας μια θλιβερή αντίφαση ανάμεσα στον υποσιτισμό και την παχυσαρκία.  Τη στιγμή που το 30%  των θανάτων των παιδιών παγκοσμίως οφείλεται σε  υποσιτισμό, το 10% των παιδιών των ανεπτυγμένων χωρών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

Η παχυσαρκία έχει επιδημικές τάσεις στους ενήλικες και στα παιδιά, τα τελευταία 30 χρόνια τριπλασιάστηκαν στην Ευρώπη τα παχύσαρκα παιδιά. Ασθένειες που παρουσιαζόντουσαν κυρίως σε ενήλικες , όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, και έχουν άμεση σχέση με την μη ισορροπημένη διατροφή, εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. 

Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πρώτη στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη με το 54% των παιδιών 6-11 ετών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκά και το 40% των έφηβων το ίδιο. Και μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία θεωρείται επίσημα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  «νόσος».

Τα επίσημα αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό παχύσαρκων παιδιών που βλέπουμε στο ιατρείο και με τη γνώση ότι τα παιδιά αυτά δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους μόνο για την σωματική τους υγεία, αλλά και πλήγμα στην κοινωνική τους ζωή και την αυτοεκτίμηση, γεννήθηκε μέσα μου ή επιθυμία να κάνω κάτι περισσότερο για όλο αυτό. Η επιθυμία, η αγάπη  για τη γραφή και τα παραμύθια, αλλά και η καθοριστική μου συνάντηση με μια καταξιωμένη και πολύ του γούστου μου συγγραφέα και εικονογράφο, τη Λιάνα Δενεζάκη, ήταν τα βασικά υλικά για το «μαγικό ξόρκι» που έκανε την ιδέα μας για το βιβλίο πραγματικότητα.

Τι νομίζετε πως φταίει για το ότι φέτος ανακηρυχθήκαμε η χώρα με τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά της  Ευρώπης; 

Σίγουρα πάντως δεν φταίνε τα ίδια τα παιδιά! Τα αίτια της παχυσαρκίας στα παιδιά αποδίδονται γενικά σε γενετικούς  και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνήθως πρόκειται για συνδυασμό τους.  Τα τελευταία χρόνια αυτό που έχει αλλάξει στην Ελλάδα είναι τα λεγόμενα «περιβαλλοντικά αίτια». Το σπιτικό φαγητό έχει γίνει πια πολυτέλεια και το οικογενειακό τραπέζι υφίσταται μόνο ως εορταστική συνήθεια. Τα παιδιά μένουν αρκετές ώρες μόνα στο σπίτι, οι γονείς είναι υποαπασχολημένοι και η λύση του ταχυφαγείου ή του delivery είναι αρκετά συχνή. Τα σνακ, τα αναψυκτικά και οι διαφόρων τύπων λιχουδιές γίνονται, μέσω της διαφήμισης, όλο πιο ελκυστικά και προσιτά στα Ελληνόπουλα και η μεσογειακή διατροφή τείνει να είναι έννοια που τα παιδιά μας διαβάζουν μόνο στα σχολικά τους βιβλία. Κι ενώ η καθημερινή πρόσληψη τροφής είναι όλο και πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, η καθημερινή σωματική άσκηση είναι όλο και λιγότερη τις τελευταίες δεκαετίες. Τα παιδιά δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού ελεύθερου χρόνου τους βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η σωματική άσκηση, με τη μορφή ελεύθερου παιχνιδιού ή οργανωμένης αθλητικής δραστηριότητας, είναι απόλυτα περιορισμένη στο πλαίσιο που επιτρέπει το ασφυκτικό καθημερινό πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας.

errika3Νομίζετε πως τα παραμύθια είναι σε θέση  να λύσουν προβλήματα της  καθημερινότητας των παιδιών;

Το καλό παιδικό παραμύθι είναι ένας ασφαλής «τόπος» για να βιώσουν, κατ’ αρχήν, τα παιδιά τα προβλήματά τους. Να έρθουν, για παράδειγμα, σε επαφή με τον φόβο τους, καθώς ο γονιός τους διαβάζει στην αγκαλιά του την ιστορία του κακού λύκου. Μέσα από τον μύθο διοχετεύονται τα συναισθήματα και γίνονται αποδεκτά. Το παραμύθι μπορεί να λειτουργήσει σαν μυητικό πέρασμα στα διάφορα εξελικτικά στάδια της ζωής ενός παιδιού. Θέματα όπως η διατροφή, αν προσεγγιστούν δίχως διδακτισμό και κοινότοπες προτροπές, αλλά με χιούμορ και ενδιαφέρον για κόσμο του παιδιού, μπορούν να μεταφέρουν χρήσιμα μηνύματα και να βοηθήσουν σε αρκετές από τις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά στις μέρες μας.

Έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο παραμύθι και σαν εργαλείο της  δουλειάς σας ή ξεχωρίζετε το ρόλο του γιατρού από του συγγραφέα;

Αναπόφευκτα η μια ενασχόληση συμπληρώνει, φροντίζει, βοηθά και ενισχύει την άλλη. 

Ποιο παραμύθι πιστεύετε πως θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε γονιός να έχει  διαβάσει στο παιδί του μέχρι τα πέντε του χρόνια;

Νομίζω τα λεγόμενα «κλασσικά» παραμύθια, που αγγίζουν πολλά από τα αρχετυπικά κομμάτια του ψυχισμού μας.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι σαν παιδί και ποιο είναι τώρα;

Ήταν το  «Μαγικό λυχνάρι του Αλλαντίν»  και νομίζω συνεχίζει να είναι...

Αν μπορούσατε να ζήσετε μέσα σε ένα παραμύθι, ποιο θα διαλέγατε;

Στην «Σταχτοπούτα» και θα ήμουν η καλή Νεράιδα!

Ολοένα και περισσότερο η τηλεόραση κερδίζει έδαφος σε σχέση με το  βιβλίο. Οι όμορφες ιστορίες με τα πριγκιπόπουλα και τις βασιλοπούλες  δίνουν τη θέση τους σε βίαιες εικόνες και καταιγιστική δράση.  Πιστεύετε πως το παραμύθι μπορεί να αντέξει αυτή τη σύγκριση στα μάτια  ενός παιδιού και να νικήσει;

Η τηλεόραση βομβαρδίζει καθημερινά τα παιδιά μας όχι μόνο με βία, αλλά και με παράλογα- τελείως ακατάλληλα πρότυπα. Το παραμύθι και γενικά το βιβλίο φαίνεται να παίζουν δεύτερο ρόλο. Είναι όμως  στο χέρι του γονιού, όπως φροντίζει τη διατροφή του παιδιού του, να φροντίσει τις εντυπώσεις με τις οποίες «τρέφεται» επίσης το παιδί . Η τηλεόραση είναι στη ζωή μας αλλά μπορεί να γίνεται επιλογή στο πόσο και τι θα βλέπει ένα παιδί. Παράλληλα καλό είναι να γίνεται προσπάθεια για καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας τόσο  στο σπίτι, όσο και  στο σχολείο.

Τι έχετε να πείτε στους γονείς που θεωρούν το παραμύθι ξεπερασμένο;

Θα τους έλεγα να πάρουν αγκαλιά το μικρότερο παιδί, να συντροφέψουν το μεγαλύτερο και μαζί να μοιραστούν τους τόπους και τις ιστορίες της φαντασίας που κάνουν την πραγματικότητα μας πιο στέρεη.

Ποιος είναι ο τίτλος και το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Λέγεται   «Οι δυο Τρομάρες της  Γιασεμής» και έχει σαν θέμα την αυτοεκτίμηση και την αναζήτηση της αληθινής ομορφιάς,  θέμα που με διάφορες μορφές εμφανίζεται στην εποχή μας στις ζωές παιδιών, εφήβων και φυσικά ενηλίκων.

Γράψε μια ευχή για το «Βιβλίο των Ευχών» του Lovebaby!

Να είναι εμπνευσμένο, χαρούμενο, να μεγαλώσει και να έχει πάντα κεφάτους συνεργάτες, ζωντάνια και  δύναμη! Έτσι θα δίνει στους διαδικτυακούς αναγνώστες του ουσιαστική και χρήσιμη πληροφόρηση.

 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;