Βασίλης Κουτσιαρής-Γιάννης Διακομανώλης

thumb_photo

Tι σημαίνει για σας η «κόκκινη κλωστή»;

Β.Κ. Κόκκινη κλωστή (δεμένη): Ξεκίνημα παραμυθιού… και ένας αγαπημένος εκδοτικός οίκος.

Πόσο ρόλο έπαιξε στη στροφή σας προς την παιδική λογοτεχνία η καθημερινή επαφή σας με παιδιά;

Γ.Δ. Κάθε μέρα πλάθουμε ιστορίες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν το μάθημα. Αυτή μας η ενασχόληση γεννά πολλές φορές τις ιδέες για τις ιστορίες που γράφουμε.

Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε μαζί ένα βιβλίο;

Β.Κ. Το 2008 ξεκίνησαν όλα. Κάποιο βράδυ καλοκαιριού, δεν θυμάμαι πώς, βρεθήκαμε να συζητάμε για κάποιο σκοτεινό δάσος με ένα φοβερό μυστικό. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους.

Πόσα βιβλία έχετε γράψει μέχρι σήμερα και ποιο από αυτά ξεχωρίζετε; Ποιος είναι ο ήρωας από τα βιβλία σας που αγαπάτε περισσότερο;

Β.Κ. Έχουμε γράψει τρία μαζί: Η κραυγή των λύκων (Δοκιμάκης, 2010) - Ένα αστέρι για μένα (Παρρησία, 2012) - Ένας απρόσμενος φίλος (Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2012) και ένα μόνος μου: Χρυσάνθεμα στο χιόνι (Άγκυρα, 2011) Όλα τα βιβλία τα αγαπάμε για διαφορετικούς λόγους. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε  κάποιον ήρωα. Ο καθένας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.

Έχετε μέχρι τώρα κάνει πολλές παρουσιάσεις των βιβλίων σας και όλες έχουν κάτι ξεχωριστό. Πόσο σημαντική θεωρείτε την επαφή του συγγραφέα με το αναγνωστικό κοινό και πόσο ρόλο παίζει στην κατανόηση του κειμένου το ζωντάνεμα μιας ιστορίας που μοιάζει να ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού σας;

Γ.Δ. Η βιωματική εμπειρία του κειμένου βοηθά τα παιδιά να ταυτιστούν με τον ήρωα που υποδύονται και να βιώσουν την ιστορία μέσα από αυτόν. Έτσι το κείμενο και κατ’ επέκταση το βιβλίο γίνεται δικό τους και αποκτούν μια ιδιαίτερη σχέση μ’ αυτό. Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν διατηρεί την επαφή με το αναγνωστικό του κοινό δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες των παιδιών και τα κείμενά του μπορεί να μην ανταποκρίνονται σ’ αυτές. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι για να αγαπήσει το παιδί ένα κείμενο, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο βλέπει αυτό τον κόσμο και να εκπληρώνει τις ανάγκες του.

Τα σημερινά παιδιά έλκονται από τα παραμύθια;  

Γ.Δ. Νομίζω όλοι, μικροί και μεγάλοι, έλκονται από τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Ποια 5 παιδικά βιβλία θεωρείτε πως δεν πρέπει να λείπουν από καμιά παιδική βιβλιοθήκη;

Β.Κ.

 1. Ο μικρός πρίγκιπας του Σαιντ Εξυπερύ
 2. Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας του Χρήστου Μπουλώτη
 3. Το δέντρο που έδινε του Σελ Σιλβερστάιν
 4. Ο εγωιστής γίγαντας του Όσκαρ Ουάιλντ
 5. Τα κλασικά παραμύθια των: Άντερσεν, Περώ και Γκριμ

Έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η γραφή και το περιεχόμενο των παιδικών βιβλίων;

Γ.Δ. Κάθε γενιά παιδιών δεν έχει τις ίδιες αξίες, ούτε μεγαλώνει στο ίδιο πολιτιστικό περιβάλλον. Έτσι, το περιεχόμενο και το ύφος των βιβλίων θα πρέπει να προσαρμόζονται στο αξιακό πλαίσιο της κάθε γενιάς. Το διδακτικό ύφος που κυριαρχούσε στα παιδικά βιβλία παλαιότερων εποχών, σήμερα συναντάται σπάνια. Στην εποχή μας τα περισσότερα βιβλία ψυχαγωγούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνδιαμορφώνουν αξίες και στάσεις ζωής.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους γονείς των αναγνωστών σας αλλά και σε όλους τους γονείς που μας διαβάζουν;

Γ.Δ. Να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Τι καινούριο ετοιμάζετε;

Β.Κ. Ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2013 από τις εκδόσεις Παρρησία ένα παραμύθι με τίτλο Είναι κάτι που μένει και με εικονογράφο την Κατερίνα Βερούτσου. Η ιστορία τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2012. Επίσης, θα κυκλοφορήσουν άλλα δυο εικονογραφημένα βιβλία από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη.

Πείτε μας λίγα λόγια για την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω και για τον Μαγικό Κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Β.Κ. Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια. Φιλοξενείται στο Πολύκεντρο Ν. Θαλασσινού και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 100 παιδιά. Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως το καλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για το 2011. Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου είναι μια σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο.

Ως συντονιστής είμαι πολύ τυχερός και χαρούμενος για την υπέροχη ομάδα συνεργατών που έχω.


Μερικοί σύνδεσμοι με παρουσιάσεις του βιβλίου του Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη: Η Κραυγή των Λύκων 

http://www.youtube.com/watch?v=0i-WoM4Rad8

http://www.youtube.com/watch?v=WQRirR3LHww

http://www.youtube.com/watch?v=dFfw8fn65gk

http://tinyurl.com/adhmn6x


Βιογραφικά

Ο Βασίλης Κουτσιαρής γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Παρακολούθησε σεμινάριο δημιουργικής γραφής με δασκάλες τη Μαρία Αγγελίδου και την Ελένη Σβορώνου. Είναι συντονιστής της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω (1ο βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Έχει την επιμέλεια της σελίδας «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kos Voice και κάνει παρουσίαση παιδικών βιβλίων στη στήλη «Βιβλίο... στο μικροσκόπιο». Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project «Η τέχνη στο σχολείο» και «Το άγγιγμα». Το 2011 το παραμύθι του «Ένα αστέρι για μένα» και το 2012 το παραμύθι του «Είναι κάτι που μένει» τιμήθηκαν με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του SCBWI-Greece.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του:

 • Η κραυγή των λύκων (με τον Γιάννη Διακομανώλη), Δοκιμάκης, 2010
 • Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα, 2011
 • Ένα αστέρι για μένα (με τον Γιάννη Διακομανώλη), Παρρησία, 2012
 • Ένας απρόσμενος φίλος (με τον Γιάννη Διακομανώλη), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2012

Υπό έκδοση

 • Είναι κάτι που μένει, Παρρησία, 2013

Ο Γιάννης Διακομανώλης γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι συντονιστής της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Κω (1ο Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και μέλος του SCBWI-Greece . Διατηρεί τη στήλη «Εικονογράφοι» στη σελίδα « Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice. Έχει περιληφθεί δυο φορές (2008/2009) στην πρώτη εικοσάδα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft με τα project «Η τέχνη στο σχολείο» και «Το άγγιγμα». Το 2011 το παραμύθι «Ένα αστέρι για μένα» τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Κυκλοφορούν τα βιβλία:

 • Η κραυγή των λύκων (με τον Βασίλη Κουτσιαρή), Δοκιμάκης, 2010
 • Χρυσάνθεμα στο χιόνι, Άγκυρα, 2011
 • Ένα αστέρι για μένα (με τον Βασίλη Κουτσιαρή), Παρρησία, 2012

 

 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;