Nαννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου
sakka

Η Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου έχει τελειώσει την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία και Αγγλική Φιλολογία στο Λονδίνο. Μέχρι ήμερα έχει γράψει 45 παιδικά βιβλία. Το βιβλίο της «Με το βλέμμα της Αρασιάς», απέσπασε το πρώτο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας. Πέρισυ, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία και το σύνολο του έργου της.

Η Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κι όπως λέει εκείνη: «αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη γιατί διαδέχτηκα την Αγγελική Βαρελλά, έναν άνθρωπο που κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει σε προσφορά και δημιουργία. Και θέλω να δώσω όλη την αγάπη για το Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο».
Αγαπάει τα ρόδια, γιατί εκτός από το γλυκό τους καρπό, συμβολίζουν ευτυχία και δημιουργία αλλά και τη θάλασσα που την εμπνέει.
Της αρέσει να γράφει όταν από το βεραντάκι της στη Ραφήνα βλέπει τη μέρα να χαράζει κι έναν ήλιο που βγαίνει από τη θάλασσα. Τότε μέσα της ξυπνά η χαρά να δημιουργήσει κάτι καινούριο και να πει την ιστορία που ήρθε μόνη της να τη βρει. Γιατί, οι ήρωες των βιβλίων της έρχονταν αυτοί και τη βρίσκουν για να της ζητήσουν να πει την ιστορία τους… Και πώς να τους το αρνηθεί;

Γιατί γράφετε παραμύθια;

Δεν γράφω παραμύθια παρά μόνο αληθινές ιστορίες. Τα μοναδικά παραμύθια που έγραψα είναι όταν είχα μικρά τα παιδιά μου. Και τότε έφτιαχνα ιστορίες δικές μου για να τους μιλώ για διάφορα πράγματα.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

book01Το αγαπημένο μου βιβλίο σαν παιδί ήταν το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα· καθόρισε τη ζωή μου και με δίδαξε πως στη ζωή όλα τα ΜΠΟΡΕΙΣ αρκεί να το θες όπως το βασιλόπουλο στο βιβλίο αυτό.

Ποιος από όλους τους ήρωες που έχετε πλάσει είναι ο αγαπημένος σας;

Αγαπώ όλους τους ήρωες των βιβλίων μου γιατί είναι αληθινά πρόσωπα.
Το πιο αγαπημένο μου όμως, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, είναι η Γιόλα με το μπαλόνι, που φαίνεται να είναι φανταστικό δημιούργημα, αλλά στην πραγματικότητα έχει σχέση με μια φίλη των παιδικών μου χρόνων.

Τι έχετε να πείτε στα παιδιά που θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν συγγραφείς;

Τα παιδιά που θέλουν να γίνουν συγγραφείς πρέπει να ξέρουν πως οι ιδέες γεννιούνται αν διαβάζουμε πολύ.
Έτσι αποκτούμε γνώσεις αλλά και την αισθητική της γλώσσας. Γιατί οι λέξεις ζωντανεύουν αν μπορούμε να τους δώσουμε νόημα.

book02Τι έχουν να κερδίσουν τα παιδιά διαβάζοντας;

Διαβάζοντας νιώθεις χαρά, ευτυχία, παρηγοριέσαι. Μαθαίνεις τον κόσμο και θες να κάνεις κάτι για να τον κάνεις καλύτερο.
Τα βιβλία σε βοηθούν να βρεις γιατί πρέπει να αγωνίζεσαι για να αλλάξουν τα πράγματα γύρω σου.
Πολλές φορές μέσα απ' το βιβλίο διαμορφώνουμε το χαρακτήρα μας για να μας δοθεί η ώθηση να κάνουμε σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Από πού εμπνέεστε;

book03Οι ιστορίες έρχονται και μου χτυπάνε την πόρτα. Φαίνεται λίγο απίθανο. Τον περασμένο Αύγουστο τα ΕΛΤΑ έβγαλαν γραμματόσημα με πέντε πέτρινους φάρους.
Ξαφνικά οι φάροι αυτοί μου ζήτησαν να πω την ιστορία τους. Αυτό γράφω τώρα. Κάποτε ήταν ένα ρόπτρο από το Κάστρο της Ίμβρου που το είδα σε φωτογρφαία. Πήγα, το συνάντησα κι έγραψα δύο βιβλία γι' αυτό το νησί. Κι άλλα κι άλλα πολλά...
Ένας αθλητής απ' την αρχαιότητα, μια δασκάλα στον Μακεδονικό αγώνα, μία Πόντια γυναίκα που ξεριζώθηκε απ' την πατρίδα της και τόσοι άλλοι ήρωες των βιβλίων μου ήρθαν και με βρήκαν ζητώντας μου να πω την ιστορία τους.
 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;