Λίλα Πατρόκλου

patroklou

Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ένας ακατάβλητος, μαχητικός άνθρωπος που σε παρασύρει με το λόγο του και το χαμόγελό του σε μια αγκαλιά όλο αισιοδοξία και τρυφερότητα. Συντονίζει έξι παιδικές λέσχες ανάγνωσης, η μια εκ των οποίων είναι η λέσχη ανάγνωσης στο "Χαμόγελο του Παιδιού", και μια εφηβική.

Συμμετέχει με άρθρα για τον πολιτισμό στο περιοδικό "Ορίζοντας". Κάνει σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και δασκάλους με θέμα "Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας" και επισκέπτεται δημοτικά σχολεία -καμιά φορά μιλώντας τους με παραμύθια- με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη παιδιού με αναπηρία στην τάξη. Η Λίλα Πατρόκλου είναι κινητικά ανάπηρη.

Το πρώτο σας βιβλίο είναι «Η Χρυσούλα». Πώς σας βρήκε η «Χρυσούλα»;

patr-01Έχω δύο φίλους ορειβάτες – αναρριχητές, που είχαν πάει στην Ιορδανία για αναρρίχηση. Όταν επέστρεψαν από το ταξίδι τους και μου έδειξαν σλάιντς, είδα μπροστά μου τη Χρυσούλα, μια καμήλα που στο φως του ήλιου φαίνεται άσπρη. Απ' αυτήν εμπνεύστηκα.

Τι σημαίνει για σας το παραμύθι;

Το παραμύθι, και όχι μόνο αυτό, αλλά και ο μύθος και η ιστορία, αφορά τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους. Είναι ψυχωφελές για κάθε κοινωνική ομάδα. Το καθένα έχει τη δική του αξία.

Ποιο παραμύθι άρεσε στο γιό σας να του διαβάζετε;

Στο γιό μου άρεσαν οι Μύθοι του Αισώπου γιατί έχουν να κάνουν με ζώα, αγαπάει πολύ τα ζώα, τόσο που, όταν ήταν μικρός και φορούσε ποδιά στο σχολείο, έβρισκα πάντα στην τσεπούλα του διάφορα μικρά ζωάκια. Μέχρι και χελωνάκι έχω βρει.

Ποια είναι η σχέση των σημερινών παιδιών με το παραμύθι και την αφήγηση;

Η σχέση των παιδιών με την αφήγηση και το παραμύθι έχει αλλάξει γιατί έχει μεσολαβήσει η τηλεόραση. Δυσκολεύονται να προσηλωθούν σε μια ενέργεια που δε συνοδεύεται από εικόνα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να αλλάξει, πρέπει να μάθουν να ακούν.

Τι σας μένει από την επαφή σας με τα παιδιά;

Μου μένει η ευχαρίστηση ότι έχουν καταλάβει και έχουν συμμετάσχει σε κάτι που τους έδωσε χαρά: σε αφήγηση, συζήτηση και παιχνίδι. Έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι της ευχαρίστησης λόγω του ότι κάνουν πολλές δραστηριότητες που ακουμπάνε στο «πρέπει». Το «πρέπει» το μαθαίνουν για λάθος πράγματα με λάθος τρόπο. Πρέπει να μάθουν να ακούν, να μιλάνε με ευγένεια, να σέβονται το περιβάλλον, να δίνουν τη θέση τους σε κάποιον που τη χρειάζεται, να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες,

Τι μας ετοιμάζετε για το μέλλον;

Στις διακοπές μου τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με μια εργασία που αφορά τη «Λιλιπούπολη» και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Ακόμα υπάρχουν και κάποιες ιστορίες έτοιμες να εκδοθούν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου έναν κύκλο εκδηλώσεων με στόχο την εξοικείωση των ανθρώπων με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

patr-02Να αλλάξουμε νοοτροπία ως λαός στο θέμα της αναπηρίας. Ακουμπάει σε μια απόφαση που πάρθηκε μετά από μεγάλη διαδικασία. Θύμωνα πάρα πολύ, ο θυμός έβγαινε έξω με διάφορους τρόπους. Ένα περιστατικό ήταν η αφορμή να γίνει μέσα μου μια αντιστροφή και το θυμό μου τον έκανα μαχητική διάθεση. Ο θυμός δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου. Μου χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος για να πετύχω αυτή την αντιστροφή και έτσι ξεκίνησα αυτή τη σταυροφορία ενημέρωσης προς τους ανθρώπους και κυρίως τους εκπαιδευτικούς. Ξεκίνησα όπως ο τυφλός ψάχνοντας δια της αφής, διάβαζα, μάζευα υλικό, και μέσα από αυτά που πέρασα στη ζωή μου όλο το φορτίο έγινε αυτό που είμαι σήμερα.

Βοήθησε και η αθλητική ψυχή μου, το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, η βοήθεια του Θεού και νομίζω ότι όλα συνετέλεσαν να φτάσω να κάνω αυτό που κάνω σήμερα. Το όραμά μου είναι καθαρό και ζωντανό, γι' αυτό και προσπαθώ να κινητοποιήσω και τους άλλους. Ευτυχώς βλέπω τους καρπούς των κόπων μου. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για πάρα πολλά στη ζωή μας αντί να καθόμαστε και να ασχολούμαστε με ένα σωρό ανούσια πράγματα.

 

001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Λέξεις κλειδιά

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;