• Print
  • Email

Κωδικός: Γιογιό! Πώς και πότε;

RBlb


Κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο που είναι έτοιμο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία να αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό και σίγουρα θέλει το δικό του τρόπο... ενθάρρυνσης και συμπαράστασης. Μερικά παιδιά αναπτύσσουν τις απαραίτητες φυσικές και νοητικές ικανότητες μεταξύ 18 και 24 μηνών, ενώ άλλα δεν είναι έτοιμα ακόμα και μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για σημάδια και συμπεριφορές που να σηματοδοτούν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να δοκιμάσει. Εάν το παιδί σας διανύει μία περίοδο αλλαγών όπως ένα νέο σχολείο, ένας νέος αδελφός ή ένα ταξίδι, καλό θα είναι να περιμένετε λίγο πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια.

 

Καταστρώνοντας ένα σχέδιο

Πριν αγοράσετε ένα γιογιό για το παιδί σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας και να καταστρώσετε ένα σχέδιο. Το σχέδιο που θα καταστρώσετε να είναι ξεκάθαρο και απλό για το παιδί σας. Αποφασίστε πότε και πώς θέλετε να ξεκινήσετε, πώς θα χειριστείτε τυχόν ατυχήματα. Να ξέρετε πως θέλει υπομονή και επιμονή, χρειάζεται να είστε κι εσείς έτοιμοι γι' αυτή την αλλαγή.

Χρειάζεται, επίσης, πολλή συζήτηση με το παιδί σας και προσοχή να μην το αντιμετωπίζετε σαν «μωρό» διαφορετικά δε θα μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα αφού θα έχει βολευτεί στο ρόλο που εσείς του δίνετε. Δε θέλετε να το κρατήσετε για πάντα εξαρτημένο από εσάς. Το θέλετε αυτόνομο κι ευτυχισμένο. Ένα ωραίο σύστημα επιβράβευσης είναι ένα μικρός ημερήσιος πίνακας όπου το παιδί μαζί με σας κολλάει ένα αυτοκολλητάκι σαν «μπράβο» στον εαυτό του κάθε φορά που «τα καταφέρνει». Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι που φροντίζουν το παιδί σας είναι συνεπείς και σταθεροί στην τακτική που έχετε επιλέξει, έχοντας πάντα υπόψη και τυχόν απρόσμενες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

 

Ξεκινήστε αργά

Η επίτευξη των διαφόρων σταδίων εκπαίδευσης της τουαλέτας μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Κάποια παιδιά μπορεί να τα καταφέρουν μέσα σε λίγες μέρες, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ειδικά όταν βρίσκονται στο στάδιο που προσπαθούν να παραμείνουν στεγνά τη νύχτα. Μην πιέζετε το παιδί σας (και επίσης μην αφήνετε και άλλους να το κάνουν) για να επισπεύσετε το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσης.

 

Επαινέστε το παιδί σας

lb5Καθ 'όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το παιδί σας θα ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε έπαινο και επιβράβευση. Κάθε φορά που κάνει ένα νέο βήμα ή προσπαθεί να χρησιμοποιεί το γιογιό (ακόμα και όταν η προσπάθεια αυτή δεν είναι απόλυτα επιτυχής), πείτε του ότι  πάει καλά και ότι είστε υπερήφανος γι' αυτό. Ανά τακτά διαστήματα επαινέστε το για το γεγονός ότι δεν λερώνει τα εσώρουχά του και τις πάνες του. Έχετε κατά νου, πως το παιδί είναι ήδη αρκετά στρεσαρισμένο απ' όλη αυτή την αλλαγή που του συμβαίνει και την προσπάθειά του. Να είστε ήρεμοι ώστε να το ανακουφίζετε σε περίπτωση που του συμβαίνουν «ατυχήματα». Αντιμετωπίστε τα, σαν κάτι φυσικό. Οι εντάσεις και το δικό σας άγχος, θα φέρουν μόνο πισωγυρίσματα, οπότε αφήστε τα στην άκρη.

 

Συμβιβασθείτε με το γεγονός ότι θα υπάρξουν και «ατυχήματα»

Είναι πιθανό το παιδί σας να έχει πολλά «ατυχήματα», μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Μην θυμώνετε μαζί του και μην το τιμωρείτε. Άλλωστε, μόνο πρόσφατα απέκτησε τη δυνατότητα να ελέγχει τους σφιγκτήρες του.

Προετοιμαστείτε ανάλογα για τυχόν ατυχήματα με έξτρα αλλαξιές ρούχων, ειδικό κάλυμμα για το πάπλωμα του κρεβατιού και τη γνώση πως θα χρειάζεται κι εσείς να ξυπνάτε το βράδυ για να το συνοδέψετε στην τουαλέτα αν σας το ζητήσει. Για να περιορίσετε πάντως, τα νυχτερινά ατυχήματα, περιορίστε και τα υγρά που λαμβάνει πριν τον ύπνο.

 

Άννα Βασιλειάδη
Παιδαγωγός


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;