" />

  • Print
  • Email

Γιόγκα πριν και μετά την εγκυμοσύνη

1yog

Η εγκυμοσύνη είναι μία μοναδική και θαυμαστή περίοδος της ζωής μας. Η Γιόγκα για εγκύους είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το πανέμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης. Βοηθά το σώμα να δυναμώσει για την κύηση και βοηθά στην ανακούφιση από τις συνήθεις δυσκολίες της εγκυμοσύνης.
Ενθαρρύνει τις γυναίκες να κοιτάξουν μέσα τους για να επανασυνδεθούν με την εγγενή τους γνώση σχετικά με τη γέννα και εστιάζει στη διδασκαλία ενός φυσικού και χαλαρωτικού τρόπου αναπνοής κατά τη μετάβαση από τη μία στάση στην άλλη. Η πρακτική αυτή αυξάνει τη συνολική ευλυγισία και δύναμη και φέρνει μία αίσθηση ειρήνης και ηρεμίας στην εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Τα οφέλη της Γιόγκα για την εγκυμοσύνη:
Η Γιόγκα για εγκύους είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Είναι ένας ιδανικός τρόπος να διατηρήσετε τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πανάρχαια πρακτική σας κρατά ευλύγιστες, τονώνει το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει την ισορροπία και την κυκλοφορία, με ελάχιστη καταπόνηση των αρθρώσεών σας.
Η Γιόγκα είναι ευεργετική και για τον πρόσθετο λόγο ότι σας βοηθά να μάθετε πώς να αναπνέετε βαθιά και να χαλαρώνετε, ιδιότητες που θα σας χρειαστούν τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας αλλά και ως μητέρας. Ουσιαστικά, ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε σε ένα μάθημα γιόγκα είναι η πλήρης αναπνοή. Μαθαίνοντας πώς να αναπνέετε πλήρως, η αναπνοή σας σας ετοιμάζει για τον τοκετό και τη γέννα, εκπαιδεύοντάς σας να παραμένετε ψύχραιμες όταν το έχετε πιο πολύ ανάγκη.
Όταν πονάτε ή φοβάστε, το σώμα σας εκκρίνει αδρεναλίνη και αυτό μπορεί να μειώσει την παραγωγή οξιτοσίνης, μίας ορμόνης που προωθεί τη διαδικασία του τοκετού. Μία τακτική πρακτική στη γιόγκα θα σας βοηθήσει να αντιπαλέψετε την παρόρμηση να σφίγγεστε όταν νιώθετε πόνο και, αντί αυτού, θα σας διδάξει πώς να χαλαρώνετε.

Γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι μία μοναδική και θαυμαστή περίοδος της ζωής μας. Η Γιόγκα για εγκύους είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το πανέμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης. Τα μαθήματα βοηθούν το σώμα να δυναμώσει για την κύηση και βοηθούν στην ανακούφιση από τις συνήθεις δυσκολίες της εγκυμοσύνης.
Τα μαθήματα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να κοιτάξουν μέσα τους για να επανασυνδεθούν με την εγγενή τους γνώση σχετικά με τη γέννα. Τα μαθήματα εστιάζουν στη διδασκαλία ενός φυσικού και χαλαρωτικού τρόπου αναπνοής κατά τη μετάβαση από τη μία στάση στην άλλη. Η πρακτική αυτή αυξάνει τη συνολική ευλυγισία και δύναμη και φέρνει μία αίσθηση ειρήνης και ηρεμίας στην εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Τα οφέλη της Γιόγκα για την εγκυμοσύνη:
Οι τάξεις της Γιόγκα για εγκύους είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Η Γιόγκα είναι ένας ιδανικός τρόπος να διατηρήσετε τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πανάρχαια πρακτική σας κρατά ευλύγιστες, τονώνει το μυϊκό σύστημα και βελτιώνει την ισορροπία και την κυκλοφορία, με ελάχιστη καταπόνηση των αρθρώσεών σας.
Η Γιόγκα είναι ευεργετική και για τον πρόσθετο λόγο ότι σας βοηθά να μάθετε πώς να αναπνέετε βαθιά και να χαλαρώνετε, ιδιότητες που θα σας χρειαστούν τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας αλλά και ως μητέρας. Ουσιαστικά, ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε σε ένα μάθημα γιόγκα είναι η πλήρης αναπνοή. Μαθαίνοντας πώς να αναπνέετε πλήρως, η αναπνοή σας σας ετοιμάζει για τον τοκετό και τη γέννα, εκπαιδεύοντάς σας να παραμένετε ψύχραιμες όταν το έχετε πιο πολύ ανάγκη.
Όταν πονάτε ή φοβάστε, το σώμα σας εκκρίνει αδρεναλίνη και αυτό μπορεί να μειώσει την παραγωγή οξιτοσίνης, μίας ορμόνης που προωθεί τη διαδικασία του τοκετού. Μία τακτική πρακτική στη γιόγκα θα σας βοηθήσει να αντιπαλέψετε την παρόρμηση να σφίγγεστε όταν νιώθετε πόνο και, αντί αυτού, θα σας διδάξει πώς να χαλαρώνετε.

Γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη
Είναι ένας υπέροχος τρόπος να υποστηρίξετε τη διαδικασία ανάκαμψης του σώματος μετά τη γέννα. Στα μαθήματα γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη οι στάσεις, οι αναπνευστικές τεχνικές και ο διαλογισμός προσφέρουν μία πρακτική που υποστηρίζει την επούλωση, τη χαλάρωση και την τόνωση.
Οι μητέρες μπορούν να φέρουν τα μωρά τους για να βιώσουν μία εμπειρία που ενσωματώνει τη γιόγκα και το δέσιμο με το μωρό μας.
Τα μαθήματα γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη είναι κατάλληλα για γυναίκες από 4 έως 6 εβδομάδων μεταγεννητικά και μέχρι τους έξι περίπου μήνες ή μέχρι το μωρό να αρχίσει να μπουσουλάει.

Οφέλη της Γιόγκα μετά την εγκυμοσύνη

  • Δυναμώνει την πλάτη, τους κοιλιακούς και τους μύες της λεκάνης.
  • Απελευθερώνει την ένταση από τους μύες των ώμων και του λαιμού.
  • Βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος.
  • Μειώνει συνολικά το άγχος και προωθεί τη χαλάρωση.
  • Αναζωογονεί το μυαλό και αυξάνει την ενέργεια.
  • Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να καλλιεργηθεί το δέσιμο με το μωρό μας.

Συνήθεις ερωτήσεις:

Μπορώ να κάνω γιόγκα τώρα ακόμα κι αν δεν έχω ξανακάνει γιόγκα ποτέ πριν;
Ναι. Θα ανακαλύψεις ότι η γιόγκα είναι ευεργετική για το μυαλό και το σώμα σε οποιοδήποτε στιγμή και περίοδο της ζωής σου. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα για να τιμήσουν τις ανάγκες και τους περιορισμούς της εγκυμοσύνης. Όλες οι στάσεις μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάξουν με το επίπεδο του μαθητή.

Πότε θα μπορούσα να αρχίσω τη γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ισχύει το όσο λιγότερο, τόσο καλύτερο, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές και το μωρό σας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Σε αυτό το στάδιο είναι καλό να κάνετε αναπνευστικές ασκήσεις και να ξεκουράζεστε. Η κόπωση μπορεί ενίοτε να σας καταβάλει, οπότε το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί αποτελεί καθαυτού μία πρόκληση. Πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να έχουν περάσει 12 με 16 εβδομάδες (ο τρίτος μήνας) πριν ξεκινήσετε γιόγκα. Ωστόσο, αν έχετε αρκετή εμπειρία στην πρακτική της γιόγκα, θεωρείται γενικά πως είναι εντάξει να συνεχίσετε τη συνήθη σας πρακτική κατά την περίοδο αυτή. Πάντα βέβαια χρειάζεται να έχετε επίγνωση του σώματός σας και να αποφύγετε δυνατές άσανες που εστιάζουν στους κοιλιακούς.

Μπορώ να ξεκινήσω γιόγκα στη μέση της εγκυμοσύνης μου;
Ναι. Είτε κάνετε γιόγκα καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή απλά στο τρίτο τρίμηνο, θα αντιληφθείτε τα οφέλη που σας προσφέρει τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη γέννα.

Για πόσο διάστημα μπορώ να κάνω γιόγκα;
Μπορείτε να συνεχίσετε την πρακτική σας μέχρι και το σημείο αμέσως πριν τον τοκετό.

Με τι συχνότητα να κάνω τα μαθήματα γιόγκα για εγκύους;
Ιδανικά – κάνετε καθημερινά τουλάχιστον μία ώρα. Αυτό επαρκεί για να διατηρείστε υγιείς. Αν σας είναι αδύνατο να το κάνετε καθημερινά, προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα ρυθμό 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Η αρχή της τακτικής πρακτικής είναι πολύ σημαντική.

Πώς θα βοηθήσει την εγκυμοσύνη μου η γιόγκα;
Ενδυναμώνοντας τους βασικούς μύες που σας είναι απαραίτητοι για τον τοκετό, επανασυνδέοντάς σας με την αναπνοή σας και ενισχύοντας τη συγκέντρωση, η πρακτική της γιόγκα μπορεί να σας προετοιμάσει για τις προκλήσεις που μπορεί να φέρει ο τοκετός καθώς και να σας φέρει σε επαφή με την έμφυτη ικανότητα που έχετε να φέρετε σε πέρας τη διαδικασία της γέννας.

Μπορώ να κάνω πρακτική στη γιόγκα αν πονάει η πλάτη μου;
Ναι, μπορείτε, αρκεί ο πόνος να μην είναι οξύς. Πολλές στάσεις μάλιστα είναι πολύ αποτελεσματικές στην ανακούφιση των πόνων της πλάτης. Πάντοτε να συμβουλεύεστε το δάσκαλο της γιόγκα πριν το μάθημα.

Γιατί δε μπορώ να ξαπλώσω στην πλάτη μου ενώ είμαι έγκυος;
Μετά τον τέταρτο ή πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης οι γυναίκες δεν πρέπει να ξαπλώνουν στην πλάτη τους για περισσότερο από ένα λεπτό κάθε φορά. Ο λόγος για αυτό είναι πως ένα από τα βασικά μας αγγεία, το vena cava, διατρέχει την πλάτη μας. Αυτό το αγγείο φέρνει στην καρδιά το αίμα από όλο το υπόλοιπο σώμα. Όταν μία έγκυος ξαπλώσει στην πλάτη της, το βάρος της μήτρας της μπορεί να συμπιέσει το vena cava και να ελαχιστοποιήσει την παροχή αίματος στην καρδιά της και στο μωρό. Αν λοιπόν ξαπλώσει στην πλάτη της για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα είναι να νιώσει ζαλάδα και να υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στο έμβρυο.

Τι να φοράω;
Χαλαρά, άνετα ρούχα.

Χρειάζεται να τροποποιήσω τις συνήθειές μου για να ξεκινήσω την πρακτική της γιόγκα;
Όχι, δε χρειάζεται. Οι συνήθειές μας, η διατροφή, ο τρόπος ζωής μας, οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας –όπως έχουν εκδηλωθεί- είναι αποτέλεσμα της φύσης μας. Με το να στερήσουμε κάτι από τον εαυτό μας (π.χ. το να φάμε επιδόρπιο ή να βγούμε έξω), διαπράττουμε βία εναντίον του ίδιου μας του εαυτού, και επίσης δεν εργαζόμαστε με την αιτία ενός φαινομένου, απλά με την εκδήλωσή του. Κάνοντας γιόγκα, αρχίζετε να καθαρίζετε τη φύση σας, το σώμα και το πνεύμα σας με την εφαρμογή των ασανών και της pranayama, και έτσι εξαλείφετε την πραγματική αιτία ενός εθισμού. Η πρακτική της γιόγκα έχει τέτοια επιρροή σε ένα άτομο που το ίδιο δε θέλει πια αυτό που του έκανε κακό, όπως η πολυφαγία ή το κάπνισμα κλπ. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεκινήσουμε την τακτική πρακτική και οι απαραίτητες αλλαγές θα έρθουν στην ζωή μας.

Πότε μπορώ να φάω / πιω πριν και μετά από ένα μάθημα γιόγκα;
Πριν κάνετε πρακτική σε άσανες μπορείτε να έχετε φάει ένα κανονικό γεύμα 4 ώρες πριν ή ένα ελαφρύ γεύμα 2 ώρες πριν. Μετά την πρακτική των ασανών, θα πρέπει να περιμένετε 20 με 30 λεπτά. Αλλιώς μπορεί να φάτε πολύ περισσότερο από ότι συνήθως. Το να φάτε πολύ σύντομα και γρήγορα παραβιάζει επίσης τη ροή της ενέργειας στο σώμα.

Άννα Ζώρζου

Δασκάλα pre-natal, post-natal and baby yoga


001namesstroke

003Anaptixistroke

002Astrologystroke

004Ipsosstroke

Η ομάδα μας

Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε τη συντακτική ομάδα και τους συνεργάτες του LoveBaby.gr

Δημοσκόπηση

Ποια είναι η γνώμη σας για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων;